2004 yılında Nobel Fizik Ödülünü alan MIT'den Frank Wilczek'in ödül ve çalışmaları hakkında görüşlerini belirttiği bir makalesi geçtiğimiz hafta EDGE'de yayınlandı. Bir çok başarısıyla fizik çevresinde oldukça tanınan Wilczek makalesinde özellikle kendisinin geliştirdiği elektronların düşük sıcaklıklardaki umulmadık davranışlarını(anyon) hakkında detaylı bilgiler veriyor ayrıca bu araştırmaların kuantum bilgisayarlar ve kuantum elektronik adına ne gibi katkıları olacağını da gayet anlaşılır bir dille ifade ediyor. Eğer zamanınız varsa ve biraz fizik konusunda kafa yormak istiyorsanız bu uzun makaleye göz atmanızı tavsiye ederim:
Nobel Prize and After / Frank Wilczek - EDGE
İkinci olarak bu hafta CERN Courier'de bir başka Nobel ödüllü fizikçi Steven Weinberg'in parçacık fiziği ve katı hal fiziği alanlarının birbiriyle ilişkisi üzerine güzel bir makalesi yayınlandı. Parçacık fiziğinin her ne kadar indirgemeci yaklaşım ve yöntem açısından katı hal fiziğinden ayrı görünüyor olsa da iki alanın da birbirinden bir çok konuda yararlandığını belirtiyor Weinberg. Süperiletkenliğin başlangıç makalesi olarak bilinen BCS makalesinin 50. yılında yaptığı konuşmanın bir raporu olan makale iki alandaki mevcut gelişmeleri anlaşılır bir dille çok güzel özetliyor. İncelemek için aşağıdaki bağlantıdan yararlanabilirsiniz:
Fom BCS to LHC - Steven Weinberg - Cern Courier
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
merhabalar arif.bu konuyla tam doğrudan bağlantılı olmasada şunu sormak istiyorum; bir parçacık ,karşı parçacığıyla bir araya geldiğinde enerjiye dönüşüyor.ama mezonlar bir kuark ve antikuarktan meydana geliyor.bunlar neden enerjiye dönüşmüyor?aracı parçacıklardan dolayı mı?bu konudaki bilimsel açıklama nedir?teşekkürler...
atakan/Bursa
Merhaba Atakan,
Bildiğim ve internetten biraz araştırdığım kadarıyla cevap vereyim. Kuarklar yanlız başlarına yeni parçacıklar oluşturamıyorlar, her zaman bir başka kuarkla birlikte olmak zorundalar. Bu genelde yayın iki ucunda kuarkla anlatılır. Yay da aradaki etkileşme kuvvetinin benzetimi. Bunları ayırmak zordur, ayrıldıgında ise 4 tane yay ucu oluşur yani 2 tane çift elde edilir..
Bir çok mezon aynı quark-antikuark çiftlerinden oluşmuyor.(hatta bazılarında antiquark down-quark strange çiftleri de bulunabiliyor) Bildiğin gibi kuarklar bir çok çeşitte (up,down,charm,strange,top,bottom) ve dolayısıyla korunan kuantum sayıları ile geliyor. Bu da karşılaştıklarında her an yok olmalarını engelliyor. Buna rağmen mezonların ömürlerinin kısa olduklarını ve kararlı olmadıklarını biliyorum. İşin içinde biraz daha teknik detaylar var; biraz daha araştırmak gerekiyor..
Yorum Gönder