2009 Darwin Yılı ve Evrimi Anlamak

2009 yılının önemli bir bilim yılı olduğunu bunun öncesinde bir yazımda bahsetmiştim: 2009 Dünya Astronomi Yılı, diğeri ise Darwin'in doğumunun 200. yıl dönümü ve "Türlerin Kökeni" eserinin yayınlanışının 150. yılı anısına bilim çevrelerince ilan edilen "Darwin Yılı"... Astronomi Yılı ile ilgili gelişmeleri astronomi blogum GökGünce'den takip edebilirsiniz; bu yazıda Darwin yılı üzerinde duracağım.

Doğayı anlayışımızda yepyeni bir çığır açan Darwin, çalışmalarıyla modern bilimin bir çok alanını etkiledi. Ortaya koyduğu doğal seçilim mekanizmasıyla insanlığın yıllardır sezgisel yaklaştığı canlıların yapısı, türeyişi ve evrimi gibi konulara bilimsel bir ışık tuttu. Ortaya koyduğu fikirler hali hazırda dahi egemenliğini koruyan, dogmatik düşüncelere meydan okudu. Bu fikirler bir çok çevrede hala tartışılıyor fakat modern bilimin kavramsal ve yöntem olarak gelişmesiyle Darwin'in düşünceleri ortaya konduğu ilk günden daha sağlam bir şekilde ayakta duruyor.

2009 yılında Darwin ve çalışmalarını yaymak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bunlardan biri 12-15 Şubat arasında gerçekleştirilen Darwin Günü kolektif blog çalışması. Konuyla ilgili 165 yazarın katkıda bulunduğu sitede ilginç yazılar bulunuyor. İncelemenizi tavsiye ederim :

Blog for Darwin


Discovery dergisinin de konuyla ilgili hazırladığı özel dosya geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Ona da bir göz atabilirsiniz :

Discover does Darwin : Special Section on Evolution

Benim bu konuyla ilgili asıl bahsetmek istediğim ise bir arkadaşım vasıtasıyla haberdar olduğum, Berkeley Üniversitesi'nin oluşturduğu "Understanding Evolution" sitesinin, Evrim Çalışkanları adlı bir grup tarafından "Evrimi Anlamak" ismiyle Türçe'ye kazandırılmış olması. Bu çalışmanın, evrim konusunda toplumumuzdaki yanlış bilgi ve önyargıların kırılmasına önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Siteyi incelemek için aşağıdaki bağlantıdan yararlanabilirsiniz:

Evrimi Anlamak

0 yorum:

Yorum Gönder