Yeni Başlangıçlar

Merhabalar! Belki bir süredir yayınladığım GökGünce blogundan buraya yönlendirildiniz ya da rastlantı sonucu bu blogu buldunuz. İyi ki de buldunuz, çünkü sizlerle paylaşmak istediğim çok şey var...Yeni bir bloga başlamanın heyecanıyla bir kaç şey karalamaya çalışayım...

Bilim ne yazık ki günümüzde üniversite kapıları ardında, "çılgın profesörler" tarafından labaratuarlarda gerçekleştirilen soğuk, itici bir uğraş olarak resmedilip duruyor. Bilimi sadece galaksilerin uzaklıklarını ölçmek ya da atom çekirdeğindeki elektronların hareketini modellemek için kullanılan matematik kurallar olarak algılamak bilimi ufacık bir kutuya sığdırmak gibi bir şey. Halbuki bilim ile daha genel olarak kastedilen, doğanın davranışını anlamak için kullanılan yöntemlerin, düşünce şekillerinin bütünü. Böyle olunca bilim ve bilimsel düşünce sanılanın aksine günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. İnsan olarak en doğal ihtiyacımız olan bilmeyi bize sağlayan bir araç, hem de her konuda.

Günümüzde düşünce şekillerimizde, kullandığımız teknolojilerde, gelecek öngörülerimizde bu kadar çok rol oynayan bilimin toplumla diyalogunun bu kadar az olması gerçekten üzücü. Buradaki sorunu tespit etmek konunun sosyolojik yönden karmaşıklığı dolayısıyla oldukça güç. Fakat bir tanesi açıkça göze çarpıyor ki o da insanların bilime yabancılaşması, onu yadsıması. Bunun yol açtığı sorunları etrafımızda kolaylıkla görebiliyoruz : olayları mantığın almayacağı şekilde boş inanç ve hurafelerle açıklayan, burçlara göre doğum planlaması yapan, falcı-büyücü peşinde koşan, parçası olduğu doğaya dolayısıyla kendine yabancılaşmış insanlar...

Bu analizler uzar gider.. Bu blogda bilimin özellikle kendi ilgilendiğim çeşitli alanlarından haberleri, videoları, makaleleri, bağlantıları, kişileri, internet kaynaklarını, arada sırada da kendi yorumlarımı paylaşmaya çalışacağım. Uzun süredir GökGünce'de astronomi adına yaptığımı biraz daha genişletmek aslında hedefim. İnternetin hızına yetişemediğimiz bu dönemde bağlantılar aracılığıyla ilgimi çeken kaynakları blog üzerinden önereceğim. Yazıların konuları arasında Fizik, Matematik, Beyin ve Bilişel Bilimler, Biyoloji-Evrim, Bilim Felsefesi gibi konular yer alacak.

Ben bu kaynakları paylaşmayı kendime bir görev olarak biliyorum çünkü biliyorum ki bu kaynakları birileri paylaşmasaydı, yazmasaydı ben öğrenemeyecektim, bilemeyecektim. Bu döngüsel bir süreç aslında ve bu döngü içerisindeki herkes kazanıyor.

Umarım bu blog çalışmam uzun soluklu olur ve hedeflediklerimden en azından bir kısmına ulaşabilirim..

0 yorum:

Yorum Gönder